1.Etap
Konu başlıkları: Fıstık, Eylül, Rıdvan, Romanlar, Ağız, Sonu "At"
Soru 1: Eylül ayındaki gün sayısıdır?
Cevap: 30
Soru 2: Mehmet Günsu'nun Bülent Ortaçgil'e ait, eylül akşamı şarkısını seslendirdiği 2011 yapımı filmdir?
Cevap: Aşk Tesadüfleri Sever
Soru 3: Çok güzel anlamında kullanılır aynı isimde Sadri Alışık'ın oynadığı 1970 yapımı filmde vardır?
Cevap: Fıstık Gibi
Soru 4: Çam Fıstığı yetiştiriciliği ile bilinen "Kozak Yaylası" bu ilimizdedir?
Cevap: İzmir
Soru 5: Bu rengin "Fıstık" olanı da vardır?
Cevap: Yeşil
Soru 6: "Bir kimsenin o konu hakkında neler bildiğini ortaya çıkarmak" için yapılan taktiksel sohbete denir.
Cevap: Ağız aramak.
Soru 7: Ağız boşluğunun tavanına verilen addır?
Cevap: Damak
Soru 8: "Yaşayan Ruhlar" albümünün sahibi darbuka ustası "Balık" lakaplı roman müzisyendir.
Cevap: Balık Ayhan
Soru 9: 12 Eylül darbesinde Türkiye'de başbakan olan siyasetçidir?
Cevap: Süleyman Demirel
Soru 10: Özkan Uğur, Çağla Şikel ve Zeki Alasya gibi ünlü isimlerin yer aldığı bir roman mahallesinde yaşanan olayları anlatan bir komedi dizisidir?
Cevap: Cennet Mahallesi
Soru 11: 2010-2011 yılları arasında yayınlanan İstanbul'daki romanların dünyasını yansıtan ve roman kızı Hasret'in hikayesinin anlatıldığı dizinin adıdır?
Cevap: Gönül Çelen
Soru 12: Kentsel Dönüşüm kapsamında boşaltılan, romanların yoğun olarak yaşadığı İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı semttir.
Cevap: Sulukule
Soru 13: Adile Naşit, Münir Özkul, Müjdat Gezen gibi isimlerin oynadığı roman ailelerin arasında yaşanan maceraların anlatıldığı 1981 yapımı Kartal Tibet filmidir.
Cevap: Gırgıriye
Soru 14: Besinleri ağızdan mideye ulaştıran, kasla çevrili, içi mukoza ile kaplı kanaldır.
Cevap: Yemek borusu.
Soru 15:Magmanın yer içinden yüzeye çıktığı veya geçmişte çıkmış olduğu, genellikle koni biçimindeki bir püskürtme ağzı bulunan dağdır.
Cevap: Yanardağ
Soru 16: Yiyecek ve içeceklere hoş koku ve tat vermek için kullanılan tarçın, karanfil, zencefil, karabiber gibi maddelerin genel adıdır.
Cevap: Baharat
Soru 17: "Karışıklık, kargaşalık, ara bozuculuk" anlamlarında kullanılan isimdir.
Cevap: Fesat
Soru 18: Sermayeden çok nitelikli emeğe dayalı, öğrenimin yanı sıra el becerisi ve ustalık gerektiren meslektir.
Cevap: Zanaat
Soru 19: Kuşlarda ve böceklerde uçmayı sağlayan organdır.
Cevap: Kanat
Soru 20: Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, uygun koşullarda korunması, işlenip değerlendirmesi ve pazarlanmasına denir.
Cevap: Ziraat
Soru 21: Perran Kutman'ın Rıdvan Kanat lisesinde görev yapan tarih öğretmeni karakterini canlandırdığı tv dizisidir.
Cevap: Hayat Bilgisi
Soru: 22: NTV Spor'da "% 100 Futbol" isimli programı Rıdvan Dilmen ile birlikte yapan NTV ve NTV Spor sunucusudur.
Cevap: Gültekin Alay
Günün Fırsatı: Başrollerini İsmail Baysan, Rıdvan Yağcı ve Rüçhan Çalışkur'un paylaştığı, 2004 yapımı Yeşim Ustaoğlu filmidir.
Cevap: Bulutları Beklerken
Soru 24: Bülent Arabacıoğlu tarafından yaratılan, "Kukurikuuu" haykırışı ile tanınan, sakar ve sevimli çizgi roman kahramanıdır.
Cevap: En kahraman Rıdvan
Soru 25: "Tarık Akan, Nejat İşler" ve "Hazım Körmükçü" gibi isimlerin yer aldığı 1999 yapımı Atıf Yılmaz filmidir.
Cevap: Eylül Fırtınası
Soru 26: Fıstık Araştırma ve Uygulama Merkezi de bulunan, Şanlıurfa'da bir ovayla aynı isimdeki devlet üniversitesidir.
Cevap: Harran Üniversitesi
Soru 27: Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı kabul edilen "Eylül" ün yazarıdır.
Cevap: Mehmet Rauf
Soru 28: Ay biçimli, yer fıstığına benzeyen, tadı tatlıyla tuzlu arasında, çekirdeğinin yağından böcek ilacı yapılan bitki meyvesidir.
Cevap: Kaju
Soru 29: "32. Gün"ün ekibinden yetişme, şu sıralarda CNN Türk'te "Hayatın Tanığı" programını sunan deneyimli haberci ve gazetecidir.
Cevap: Rıdvan Akat
Soru 30: Ağız ve burun boşluklarıyla, gırtlak ve yemek borusu arasındaki boşluğa denir.
Cevap: Yutak
2.Etap
Konu başlıkları: "Yamuk" kategori, Heykel, Sendika "Şifreli" kategori, Naylon, 51
Soru 1: Plakası 51 olan ilimizdir.
Cevap: Niğde
Soru 2: 2006'da düzenlenen 51 Eurovision şarkı yarışmasında Türkiye'yi "Süper Star" şarkısıyla temsil eden şarkıcı ve bestecidir.
Cevap: Sibel Tüzün
Soru 3: 51 x 21 işleminin sonucudur.
Cevap: 1071
Soru 4: Pamuk, keten, yün, ipek, naylon gibi dokuma maddelerinin uzun, ince liflerinden her biridir.
Cevap: İplik
Soru 5: Genellikle güneşten korunmak için bir yerin üzerine gerilen, bez veya naylondan yapılmış örtüdür.
Cevap: Tente
Soru 6: "Baba seni neden oraya koydular, kırmızı cuma, naylon holding" kitaplarının "Şener" soyadlı yazarı ve gazetecidir.
Cevap: Nedim Şener
Soru 7: Fosforlu Cevriyem, Cingöz Recai, Naylon Leyla filmlerinde oynamış uzun süre Türk sinemasının vamp kadını olarak kabul edilen oyuncudur.
Cevap: Neriman Köksal
Günün fırsatı: 51. Oscar ödül töreninde "En iyi film" ödülünü alan "Robert De Niro, Chrıstopher Walken" ve "Meryl Streep"ın yer aldığı, Vietnam savaşını konu alan filmdir.
Cevap: Avcı
Soru 9: Atom numarası 51 olan ve akü yapımında, cephane, cam ve seramik sanayinde kullanılan bir elementtir.
Cevap: Antimon
Soru 10: Ağızı bozuk aşk mektubu, naylon adlı albümlerin sahibi "Rüya Duvarları ve Bütün güzel çocuklar şüpheli" kitaplarının yazarı müzisyendir.
Cevap: Umay Umay
Soru 11: Şifrenin eş anlamlısıdır.
Cevap: Parola
Soru 12: "Çözülmüş, açıklanmış" anlamına gelen sıfattır.
Cevap: Deşifre
Soru 13: Altan Erkekli, Zafer Ergin ve Alper Kul'un yer aldığı Sümela manastırındaki hazineyi arayan Temel'in hikayesini anlatan 2011 yapımı filmdir.
Cevap: Sümela'nın Şifresi Temel
Soru 14: Heykel yapan sanatçıya denir.
Cevap: Heykeltıraş
Soru 15: Heykelcilikte baş, göğüs ve omuz kısımlarını içine alan sanat eserine verilen addır.
Cevap: Rüşt
Soru 16: Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen, bulunduğu adayla aynı adı taşıyan heykeldir.
Cevap: Rodos Heykeli
Soru 17: Atatürk'ün emriyle 1927'de inşa edilen ve Türk sanatçıların eserlerinin sergilendiği, Ankara'nın Ulus semtinde bulunan müzedir.
Cevap: Ankara Devlet Heykel ve Resim Müzesi
Soru 18: Bir kopyası da Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin bahçesinde bulunan "Düşünen Adam" heykelini yapan ünlü heykeltıraştır.
Cevap: Rodin
Soru 19: Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun kısaltmasıdır.
Cevap: DİSK
Soru 20: 12 Eylül 1980 döneminde öldürülen, devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ilk genel başkanıdır.
Cevap: Kemal Türkler
Soru 21: İşverenden yana tavır sergileyen sendikal örgüte verilen addır.
Cevap: Sarı Sendika
Soru 22: Oyunculuk mesleğinin Türkiye'de hakettiği standartlara ulaşabilmesi için 29 Mart 2011'de kurulan sendikanın adıdır.
Cevap: Oyuncular Sendikası
Soru 23: "Hep aynı ikilem çözülemeyen deli denklem aşkın şifresi nedir Allah'ım" sözlerine sahip "Aşkın Şifresi" şarkısını seslendiren "Sunal" soyadlı müzisyendir.
Cevap: Zeliha Sunal
Soru 24: Merkezi Ankara'da bulunan, Lami Özgen'in başkanlığını yaptığı memur sendikaları konfederasyonudur.
Cevap: Kesk
Günün fırsatı: Gizli yazıları ve şifreli belgeleri inceleyen bilim dalıdır.
Cevap: Kriptoloji
Soru 26: Paralel olmayan iki kenarı eşit yamuğa verilen addır.
Cevap: İkizkenar yamuk
Soru 27: MFÖ'nün Milenyum Süvarileri, Bu Aşk Olur Mu,Yamuk mu var şarkılarının bulunduğu ve 2011 yılında çıkardıkları albümünün adıdır.
Cevap: Ve MFÖ
Soru 28: Güven Kıraç'ın "Aziz", Cengiz Küçükayvaz'ın "Doktor", Fikret Urucu'nun "Yamuk" karakterini oynadığı 1998 yapımı Kudret Sabancı filmidir.
Cevap: Laleli'de Bir Azize
Soru 29: Yamuk durmasıyla ünlü bilinen ve İtalya'da yer alan ünlü kuledir.
Cevap: Pizza Kulesi
Soru 30: "Ahir Zamanlarda Yaşarken, Kırılgan Temas, Yamuk Bakmak" kitaplarının yazarı, Slovenyalı filozof ve sosyologdur.
Cevap: Slovoj Zizek
Büyük Risk: En fazla parti değiştiren milletvekili unvanına sahip tek siyasetçidir.
Cevap: Kubilay Uygun
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumcuların dikkatine:
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum:
... ip adresimin kaydedileceğini
... adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını
... yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu
... yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini
bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.